20 Şubat 2011 Pazar

Allianoi - Alinoe

Canıım Allianoi'nin suya gömülmemesi için onca uğraş verildi ama karar çıktı ve antik kent suya gömüldü. Biz gömüyoruz el oğlu farkında olmasa da çizgi romanını yapıyor:
İnternet sitesinde "Allianoi'nin küçük bir termal merkezi olduğu sanılmaktadır. Sıcak sudan bu dönemden itibaren yararlanılıyordu. Helenistik Çağ'a ait sadece birkaç arkeolojik ve nümizmatik eser ele geçmiş olmasına rağmen Allianoi merkez yerleşiminde Helenistik mimariye rastlanılmamıştır. Roma İmparatorluk Dönemi'nde (İ.S. II. yüzyıl) kült merkezinde, Anadolu'nun pek çok merkezinde ve Pergamon'daki Asklepieionda olduğu gibi büyük bir bayındırlık faaliyeti yaşanmıştır. Kült merkezinde mevcut binaların büyük bir kısmı bu döneme aittir. Ilıcanın yanı sıra, köprüler, caddeler, sokaklar, insulalar, geçiş yapısı, propylon, ve nympheum bu dönemde planlanır..." bilgisi veriliyor. Daha fazlası için siteye bakmak yeterli.

İsim benzerliği taşıyan ama üstteki hazin sürece uyan çizgi romana ulaşmak için ise "Çizgi Düşler - Özer Sahaf" yayınlarının dilimize kazandırdığı "Thorgal" çizgi romanını okumanız yeterli. Rosinski - Van hamme ikilisinin eseri olan Thorgal başta Fransa olmak üzere bir çok ülkede yok satıyor. Bizdeyse adını duyurma çabasında. Muhteşem fantastik, mitolojik, bilimkurgusal, tarihi bir alt yapıyı okura sunan seri hayata bir çok noktadan dokunuyor.

Alinoe... Eşi Airicia ile oğlu Jolan'ı yaşadıkları adada bırakarak anakaraya giden Thorgal olacaklardan habersizdir. Alinoe gelir ve... Gerisi dökülen yapraklar mevsiminin sarı, kahverengi tonları arasında meydana gelir. Yeşil saçlı Alinoe ana oğula kabus yaşatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder