30 Temmuz 2020 Perşembe

Fesat Kablolara Dolandı, Hayırlısı Olsun!

Ümit Kireççi - umitlila@gmail.com  

...

Gün geçmiyor ki porselen dükkanındaki fil misali bir rezilliğe şahit olmayalım çizgi roman dünyasında. Bir gün yolsuzluklar, bir gün sürgünler, bir gün iç içe geçmişlikler, bir gün örtme, bir gün paralel, bir gün bölme, bir gün çıkarma, bir gün yok etme, futbol, sansür… Özetle basın ve iletişime, bilgilenmeye vurulan darbe ve her yana nüfuz eden fesat. İnternetin başına gelen işte bu sürecin bir parçası. Fesat, şimdi de kablolarda.

Bahsettiğim şey herkesin anlayacağı üzere bir çizgi romandan alıntı ve başkişisi de Sheikh Farouk Al-Fasaud. Fasaud, Fantastik Dörtlü’nün 308. sayısında ortaya çıkan bir kötü adam. Hikayesiyse çok tanıdık.

Ms. Marvel’in çarşafa girmek zorunda kaldığı hayali Müslüman bir ülkenin, Aquiria  petrol bakanı. Aynı zamanda düne kadar kimsenin tanımadığı biriyken ortaya çıkışının ardından da görüldüğü üzere abuk zenginlikte bir kişi. İşte bu dini bütün memleketin bakanı arkasındaki bazı gizli kapaklı destekler sayesinde OPEC’i bile manipüle etmiş, çok önemli anlaşmalar yapmıştır.

Ancak bu dini bütün zengin kişinin kirli çamaşırları bir gazeteci tarafından ortaya dökülmüş. Aniden zirveye oturan ve zenginliği dilleri yoran birinin geçmişinde kirli bir şeyler olmaması mümkün mü?

Fasaud bir anda bütün dünya basınının ilgi odağı oluverir. Bu, işlerini keyfince, gizli gizli yapan Fasaud’u mutlu etmez. Hatta onu destekleyen bazı gizli eller de durumdan rahatsız olunca onu desteklemekten vazgeçerler. İşte bu da Fasaud’un delirmesine neden olur. Fasaud eline geçirdiği bir bıçakla foyasını ortaya döken gazeteciyi öldürmeye gider.

Ancak bunu başaramaz. Başaramaz ama bu defa daha büyük bir bela oluverir. Bıçağını savurduğunda gazeteciyi ıskalayan, Fasaud bıçağını yanlışlıkla uydu bağlantısı sağlayan cihaza saplar. Bu da onun bir tür frekansa dönüşmesine sebep olur.

Bu şekilde değişime uğrayan Fasaud artık dünyanın başına bela birine dönüşür. Kablolar içinde yolculuk eden ve istediği kişinin bilgisayarından dışarı fırlayabilen Fasaud adeta engellenemez sanal bir diktatöre dönüşür.

Ama neyse ki kahramanlar vardır ve bir şekilde onu alt ederek dünyayı kendisinden kurtarırlar.

***

Hikayenin yazarı bir tezat oluşturmuş adama isim verirken. Karakterin adındaki Faruk “Hz. Ömer’in sıfatı olan ayıran, kötüyle iyiyi ayıran, adaletli” anlamına geliyor. Fasaud ise bildiğimiz “Fesat”… Adalet ve fesat’ın bu derece yan yana kullanıldığı bir başka hikaye bilen var mı?

1987 yılında yayınlanmış olan bu hikaye nedense bana çok tanıdık geldi. Başkasını bilemem.

Steve Engelhart’ın yazdığı hikayeyi usta John Buscema çizmiş. Sayı 308-310 arası, sene 1987, Marvel Comics.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder