23 Ekim 2020 Cuma

Yandaş Medya’nın Sonu Yaklaşırken: "Teksas Postası"

Ümit Kireççi - umitlila@gmail.com  

...

Bu bünye neler gördü neler! Bizde olmayan basın özgürlüğünün eksikliğini hisseden zavallı ülkeler… İnanın en çok onlara acıyorum.

Fransız iki sanatçı basın özgürlüğünün olmamasının ne acı olduğunu açık açık anlatmış. Hatta bu işin yandaşlarla yürümeyeceğinin de altını çizmiş.

***

Red Kit’in “Teksas Postası” öyküsünü ortaokula gittiğim sıralarda Milliyet Çocuk dergisinden okumuştum. Her hafta birkaç sayfa yayınlanırdı ben de merakla hikayeyi takip eder kuzenimle üzerine konuşur kahkahalarla gülerdim. Çocuk aklı işte. Basına gerçekleştirilen baskının aslında komik bir yanı yoktu ama baskıyı kırmak için bulunan yöntemlerin her biri birbirinden ilginçti. Ben o kısımlarına gülüyordum hep. Ama şimdilerde yetişkin aklımla kehanet gibi yazılmış öykünün içeriğine bakınca tüylerim diken diken oluyor.

Teksas Postası’nı bölüm bölüm ele almak istiyorum bu yazımda. Böylece bizdeki gibi basın özgürlüğü olmayan zavallılarla empati kurmakta zorlanmazsınız.

1 – Nasıl gazeteci olunur?

Babası gazeteci olan Horace soya çeker ve gazeteci olacağını daha bebeklikten itibaren göstermeye başlar. Yaşı ilerledikçe yazıda ve habercilikte başarılı olmaya başlar. Harf küpleri, kompozisyon, okul gazetesi derken babası ona bir baskı makinesi hediye eder. Horace böylece “Teksas Postası” adındaki gazetesini kurarak ilkeli ve ahlaklı gazeteciliğinin ilk haberlerini yapar. Ancak fazlaca dürüst ve doğru haber yapması hoş karşılanmaz. Defalarca saldırıya uğrar. Sonuncu saldırıda da Red Kit’le tanışır. Hileli birayla ilgili yazı yazması baskı makinesinin nehre atılmasıyla sonuçlanmıştır:

Sayfa 4 Kare 6

Red Kit – Bir sıkıntınız mı var?

Horace – Satılan biranın hileli olduğunu herkes söylüyor ama bunu yazdığımda…

Sayfa 4 Kare 7

Horace’ın Atı – Başı bir türlü beladan kurtulmuyor!

Düldül – Eee, basın özgürlüğü olmazsa böyle olur işte!

2 – Basın yanlış anlaşılır

Dost olan ikili birlikte yol almaya başlarlar. Ancak baskı makinesini taşıyan at arabası tekerleğinin raylarda kırılmasıyla makine raylara devrilir. Tam da bu sırada tren gelir. Çarptı çarpacak derken tren fren yaparak ikiliyi şaşırtır. Üstelik Kontrolörün elinde para ve mücevherlerle gelerek malları teslim etmeye kalkışması daha da şaşırtıcı olur. Oysa bu bir soygun değildir. Yola baskı makinesi devrilmiştir sadece.

Trende yolculuk yapmaya başlayan ikilinin yolu bu defa gerçek soyguncularca kesilir. Horace hemen soyguncularla röportaj yapmaya gider. Ünlü olma fırsatını yakalayan iki soyguncu ön plana çıkmak için yarışırken yakalanırlar. Tren sonunda Sakin Kent’e varır.

3 – Dürüst haber tepki çeker

Sakin Kent’e yerleşen Horace yanlış bir strateji izleyerek okurlara göre haber yapmak yerine isteğine göre haber yaparak başlar işe. Elbette satış olmaz. Tersini yaptığındaysa gazete okur toplamaya başlar.

Saloon’daki içkilerin kalitesi içkicilere, kasabadaki ölümcül hastalar haberi mezarcıya, kumarda hile yöntemleri haberi kumarbazlara hitap eder. Ancak silaha davranan Saloon sahibi gazeteyi susturmaya kalkışır. Red Kit buna tek kurşunla engel olurken “Basın özgürdür, engellenemez!” sözleriyle noktayı koyar (sayfa 13 kare 5).

Red Kit bu prensiplerine sadık, dürüst ve yansız gazeteciye yardım etmeye karar verir.

Horace – Basın özgürlüğü savunucusu olmanızdan mutluluk duydum! (sayfa 13 kare 11)

Ve Teksas Postası tepki çekmeyi sürdürür. Sırasıyla Manav, ardından Mezarcı’nın yanlışlarının ortaya dökülmesinin ardından gazeteye cephe alırlar.

4 – Gazete okura sadece haber sunmaz

Teksas Postası yoksul halka para yerine Tavuk, yumurta, dolap, süt v.s. karşılığında satılmaya başlanır. Bu defa da fazladan mal birikir elde ki onlar da gazete çekilişleriyle okura dağıtılır. Gazetecilik ilkeleriyse her fırsatta vurgulanır:

Horace’ın Atı – Tombalaya katılacak mısınız?

Düldül – (Başında gazeteci başlığı) Hayır. Ben Düzenleyici sayılırım.

Gazete satışları arttıkça artar. Hatta Pipo adlı küçük bir çocuk gazete dağıtımcısı olarak işe alınır. Ama bu dürüst gidişat Saloon sahibinin, Mezarcının, Manavın işlerini berbat eder. Onlar da gazeteyi engellemeye karar verirler.

5 – Dürüst haberciliğe ilk sansür

Üçlü koalisyon gazetenin çıkmaması için kağıtları kundaklatırlar. İlkinde çözüm gazete kağıdı yerine Şerif’in aranıyor ilanlarının boş arka sayfalarına basılmasıyla gelir. Gazete basılır.

Pipo – Basın özgürlüğüne çirkin saldırı! Saldırganlar hakkında soruşturma başlatıldı! (sayfa 17 kare 5)

İkincisinde çözüm gazetenin duvar kağıdı arkasına basılmasıyla gelir. Gazete basılır. Bedavadan da duvar kağıdı hediye etmektedir.

Pipo – Teksas Postası sırtından vuruluyor! Haberi okuyun!

Üçüncüde çözüm biraz iridir. Beyaz renk ineklerin üzerine basılır ve tabii okurun isteğine uygun bir şekilde gazete altından atılamaz.

Red Kit artık işin kaynağına gitmeye ve suçluları yakalamaya karar verir. Sabaha karşı yola çıkar:

Düldül – İş saatleri artıyor! Durumu sendikaya bildirmeli!

Kağıtları yakan kişi yakalanır: Kağıtları nakleden arabacı! Kundakçı yakalanır ama gece hapishaneyi yakarak firar eder.

6 – İkinci sansür

Sayfa 22 kare 8’de Manav “Mürekkebin yolunu keselim!”. Keserler.

Gazeteci Horace, kasabadan geçerken son derece saygıyla karşılanır, halk onu sevgiyle selamlar. Ama mürekkepsiz kalır. Bu defa çözüm “kahveyle” gelir gazete mürekkep yerine kahveyle basılır. Böylece okur gazetesini okuduktan sonra sıcak suya batırarak kahvesini içebilecektir.

7 – Halkı gazeteye karşı kışkırtma

“Bu gazeteyi okumayın!” “Bunları okumayarak cezalandırın”cı bir anlayışla üç kafadar soyguncu gazeteye karşı insanları kışkırtmaya başlarlar. Linç hareketi başlatırlar. Red Kit söylenenleri anlamasa da gaza gelmiş halkın karşısına çıkar “Teksas Postası’nı neyle suçluyorsunuz? Sahte viskinin sahte olduğunu yazmakla mı? Manavın tek manav olduğu için fiyatları istediği gibi yükselttiğini yazmakla mı? Cenazecinin duygu sömürüsü yaparak yaslı ailelerden para sızdırıp zenginleştiği doğru değil mi peki?”

Linç ters teper, halk kışkırtıcıları tüye ve katrana bulayarak evine döner. Özgür ve dürüst basın bir mücadeleyi daha kazanmıştır ama savaş bitmemiştir.

8 – Kendi yandaş gazeteni kur!

Bakıyorlar ki kışkırtma da işe yaramadı, o zaman yolsuzluk peşinde koşturan üçlü koalisyon kendi gazetelerini kurmaya karar verirler.

Teksas Postası’na ilan verirler ve ahlaklı gazete sahibi Horace da bu ilanı basar. Red Kit şaşkınlıkla “Bunu yayımlayacak mısınız?” diye sorunca “Teksas Postası’nda sansür yoktur!” yanıtını alır. “Ama gazetenin hayatı söz konusu!” deyince de “Basın ahlakını çiğneyemem!” cevabı gelir ki buna söylenecek söz kalmaz.

İlan: Büyük bir kuruluş deneyimli bir gazeteci arıyor. Ahlak aranz., ciddiyet aranır. Başvuru yeri Salon.”

Düne kadar ortada olmayan bir büyük kuruluş gazete kuruyor ve bunu sorgulamayan insanlar sıraya giriyor. Daha da güzeli başvuranların hepsi ya soyguncu, ya hırsız ya soyguncu. Ya da gazeteciliğin “g”sinden habersiz tiplerdir. Manav’ın bu ahlaksızlar için yorumu süper olur: “Ahlak açısından mükemmeldiler ama gazetecilik deneyimleri yoktu! N’palım!”

Kısmet bu ya tam pes edeceklerken içeriye bir kalpazan girer. Sahte ppara basan bu adam biraz da tehditle onların işbirlikçisi oluverir. Artık yolsuzlukçu tayfanın elinin altında ipini ellerinde tuttukları bir gazetecileri vardır. Gazetenin adı da “Kitabe” olur.

9 – Medya savaşı başlat.

Kitabe gazetesinin yayım hayatına başlamasıyla birlikte gazeteden gazeteye sataşmalar ve atışmalar başlar. Horace “Şu haydutların yazdıklarına bak, ama üslupları saldırgan ve aptalca! Ben okurlarıma güveniyorum!”

Sakinkent Kitabe - Acımasız Tekelin Sonu

… Teksas Postası her okurun düşüncesini tekeli altına alıyordu. Gittikçe de acımasız oluyordu. Bunun önüne geçmek gerekiyordu! İşte bu yüzden de bu gidişe “dur” diyoruz!

Teksas Postası – Yeni Bir Gazete Doğdu

… Adı gazete ama içeriği gazete değil. Üslubu ve düzeni elbette zamanla iyileşebilir ama saldırganlığı ve kötü niyetinin değişeceğini sanmıyoruz. Yazarlarının ahlaki değerlerden yoksun olması doğrusu bizi korkuttu. Yanlış yolda olduklarını söylemek isteriz.

10 – Gazete Satmıyorsa Bedava Dağıt

Sakinkent Kitabe satış yapamayınca gazeteyi bedava dağıtma kararı alır. Bu şekilde okurun kaliteli içeriğe değil bedavaya yönleneceğini sanır. Başlangıçta haklı da çıkarlar. Teksas Postası ahlaksız rekabetle mücadele edemez, satışı durur.

Ve fakat okur nitelik arar, ilkeli ve dürüst gazeteye geri döner.

11 – Gazeteyi sabote et.

Basın’ın sadece gazete olmadığı bu aşamada ortaya çıkar. Baskı makinesi sabote edilen Teksas Postası bu sefer ezberi güçlü gazete dağıtıcısı Pipo’yu kullanarak kapı kapı dolaştırır. Gazete artık seslidir. “Felaket! Konuşan gazete icat etmişler!” diye girer Saloon’a Mezarcı “mahvolduk! Bizden elli yıl ilerdeler. Yepyeni bir yöntem!” (sayfa 37 kare 7).

Mezarcının bu saptamasını Manav “50 değil 200 yıl bizden ilerdeler!” olarak geliştirir. Ardından da Pipo’yu kaçırma planı yapılır. Pardon, “transfer” etme planı.

12 – Gazeteciyi satın al, sustur, sistemin parçası yap.

Güya Pipo Teksas Postası yönetimini sevmediğinden kapı çekip çıkmış, Sakinkent Kitabe’ye iş başvurusunda bulunmuştur. Red Kit işin aslını öğrenmek için Saloon’a gidince “Bu suçlama ile saygın bir mesleğe hakaret ediyorsunuz! Bazı kendini bilmez utanmazların…”la başlayan ama sonu gelmeyen savunmayla karşılanır.

Bu arada açıklama da yapılır. O sırada kalpazanın bastığı paralarla bodrumda bağlı olan Pipo güya göreve çıkmıştır.

Sayfa 39 kare 7’de ise harika bir resim vardır: Elindeki sahte para destesini sallayan Manav Red Kit’e göz kırparak “Zaten size de aldırdığı da yok. Biz Teksas Postası’nın adamlarını elde etmesini de biliriz! He he he!” der. Ne olduğunu söyleyerek bozmayacağım efsane bir olumsuz yanıt alır.

13 – Hala yazıyor mu muhalif gazete? Havaya Uçur!

Yolsuzluk tayfası sonunda işi bu raddeye de getirerek Teksas Postası’nı havaya uçurma kararı alır. Ancak büyük bir hata yaparak gazetenin havaya uçacağı haberini yaptıkları gazeteyi patlama olmadan satışa çıkarırlar. Yani bir gazete bu kadar mı beceriksiz olur? Kendilerine servis edilen komploları bu kadar mı beceriksizce haber yaparlar? Yaparlar, yaptılar, hala da yapıyorlar.

14 – Medyayla mücadele emniyeti yıkar!

Asıl büyük tehlikenin Red Kit olduğunun ayırdına varan yandaş tayfası onu ortadan kaldırma kararı alırlar. Bunun için hediye paketi içinde bomba gönderirler ama kısmet bu ya, hediye paketini Şerif açar ve “Güm!”. Şerifin ofisiyle nezarethane havaya uçar.

Çok komik bir durum ama yolsuzluk tayfasıyla kurulan ilişkilerin ikisinde de nezarethane havaya uçar veya yanar. Daha da komiği Nasreddin Hoca’nın kilitli kapısı olan ama duvarları bulunmayan kabri gibi bir geyik döner ortalıkta. Şerif her defasında “Bak ama parmaklıklar ne sağlam!” der. Kapı sağlam ama yolsuzluk tayfası hep çıkıyor da çıkıyor.

15 – Yandaşlığın sonu…

Sonunda büyük bir çatışma olur. Silahlar çekilir. Mermiler havada uçuşur. Tüm kozlar ortaya dökülür. Yandaş yolsuzluk tayfası dürüst basın sayesinde hezimete uğrayarak tutuklanır, içeri tıkılırlar.

Teksas Postası haberi: Gerçek sahte gazeteciler gerçek kalpazanlarmış!

Sahteler hak ettikleri deliğe girerken gerçek gazeteciler hayatlarının sonuna kadar işlerini sürdürürler veeee:

“Ben yalnız bir kovboyum

Kırlardan geçer yolum…”

-SON-

***

Teksas Postası (Le Daily Star - 1984)

Morris / X. Fauche

Çeviri – Eray Canberk

2005 - YKY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder