30 Kasım 2016 Çarşamba

JLA: Tarikat Okulları ve Çocuklar

Ne kadar idealist ve adil olurlarla olsunlar kahramanlar da hata yaparlar. Bu hatalarının bedelini yeri gelir acıyla öderler. Olmadı hatalarından ders çıkarır bir daha tekrar etmemeye çalışırlar. İşin güzel tarafı uzaylı da olsalar, robot da olsalar, insandışı da olsalar “özeleştiri” yapabilecek kadar insandırlar. JLA’nın “tarikat okulu”nu polise, denetleme kurumu memuruna, özetle devlete karşı savunmaya kalkışmaları da işte bu hatalardan ve aldıkları derslerden biridir.

1987 yılında kurulan Keith Giffen, J. M. DeMatteis, Kevin Maguire Justice Legue International okuyanların bildiği üzere son derece eğlenceli bir dizidir. Justice League, America ve Europe olarak da ayrılan grubun elemanları arasındaki yeni nesil gençler ve ikonik olmaktan hayli uzak kişilikleri bulunduğunu da yine herkes hatırlar eminim.
İşte bu dizi son derece üzücü (kalitesiz) bir finalle sonlanırken aralarında Superman’le Batman’in bulunduğu hayli ikonik ve tanrısal bir ekibin toplanma tarihi 1997’de gerçekleşiyordu.

Grant Morrison’un başını çektiği o dönemin ilk öyküsü uzaydan gelen ve dünyayı kurtarmaya çalışan karakterlerle mücadele olmuştu. Arkabahçe’nin dilimize kazandırdığı bu ilk sayının ardından yine aynı ayarda tanrısal ve ilahi uzay güçleriyle savaşlar doldurmuştu diziyi. Fazla abartılı ve olağanüstü ötesiydi bazı öyküler ama olsun, yine de kendi türü içinde bir bütünlüğe sahipti ve hoştu diyebilirim.

Derken alternatif evren/tarih ve kişilik bölünmeleri ve dünyayı yönlendirme ve kurtarma maceraları girmişti araya.

Derken dizinin ayakları yere basmaya başladığında artık tanrısaldan çok insani kahramanlar ön plana çıkmaya başlamıştı dizinin ortaları geçilirken. Finale doğru da klasik DC JLA’sını okumaya başlamıştık. Ve elbette okuru soğutmaya yönelik sıkıcı öykülerin ardından da bu dizi sona ermişti. 126 sayı sonra vedalaştı dizi…

Tarikat ve Çocuklar

2003 yılında başını yazar Joe Kelly ile çizer Duncan Rouleau’un çektiği ekip ilginç bir konuya el atarak 80, 81 ve 82. sayılarda tamamlanan bir öyküye imza attılar: The White Rage

Olay bu ya, Amerikanın göbeğinde “The Safe Haven Collective” adlı bir tarikat süper güçleri olan çocukları koruma ve geliştirme maksatlı bir okul açmışlardır. Bu tarikatın başında süper güçleri olan Shephard (Shepherd’la sesdeş - Çoban) ile eşi Vela vardır. Devletin müfettişlerinin ve polislerinin kapıdan girmesini engelleyen bu ikili bu uğurda büyük belalar çıkarmaya hazırlanmaktadırlar. JLA takımı bu okulda olay çıkmaması için aracı olmaya gönüllü olurlar. Okulun içini gezer okulu güvenli bulurlar. Hatta polisle zıtlaşırlar.

Derken işin aslı ortaya çıkar. Bu okulu kuran tarikatın liderleri de baş elemanları da Ubermensch, Fleshburn, Great White, Hel, Zaladin, Clockwatchers, Mouth, Manson olan Axis America adlı faşist ekiptir ve dertleri bu çocukları kullanarak; gerekirse ölümlerine neden olarak, kendilerine çıkar sağlamaktır.

JLA takımı bu gerçeği fark edince hemen mücadeleye girişirler. Ancak okulda işler karışıktır. Beyni yıkanan bazı gençler polisle çatışmaya girerken polis de hiç acımadan gençlere ateş açmayı tercih etmiştir.

JLA hataysını düzeltmek ve o gençlerle çocukları kurtarmak için ölümüne mücadele etmek durumunda kalır.

Bu Maceradan Çıkarılacak Sonuç


TARİKATLARI ÇOCUKLARDAN UZAK TUTUN!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder