2 Ocak 2017 Pazartesi

İkiyüzlü Adalet Arayışı

İki yüzlülük şu sıralar "Avrupa terör konusunda çok iki yüzlü" şeklindeki tümcelerde çok yer ediyor olsa da bu sözü sık kullananların dönüp kendine bakmıyor oluşunu çok ilginç buluyorum. İnsan katledilen insanlar arasında ayrım yapıp kendini nasıl iyi hisseder şaşıyorum. 

Ama asıl konu bu değil. Ele alacağım konu çarpık ve sapkın adalet arayışı içinde olan Batman düşmanı Two-face. Gerçi onun iki yüzü gerçek bir iki yüz durumu. Fiziki bir iki yüzlülük. Hani affedilebilir bir yanı var adamın.

Asıl adı Harvey Dent olan karakter için yaratıcısı Bob Kane bakın ne demiş:

Bob Kane, Twoface karakterini yaratmadan önce çocukken izlediği Robert Louis Stevenson'ın romanı "Dr Jekyll ve Mr Hyde"ın 1931 yılı beyazperde uyarlamasından etkilendiğini söyler. Bill Finger'la Twoface'i yarattıklarında romanını henüz okumamış olduğunu da ekler. Bununla birlikte iki kez ele alınan "The Black Bat" adlı karakterden de etkilenildiği de bilinir. İlki 1933-1934'de yayınlanmış olan pulp-roman serisinin tam adı "Black Bat Detective Mysteries". 1939 yılında ise ikinci seri başlıyor ve "Black Book Detective" adını alıyor. Bu defa karakter değişiyor ve serinin kahramanı Bölge savcısı Anthony Quinn'dir. 
Bu karakterin bir gün mahkemede yüzüne kezzap atılır ve o adalet'le suç'un sorgusunu yapan hafif tırlak bir kahramana, Black Bat'e dönüşür. İşte bu şekilde DC Comics'ten Batman'in köklü düşmanı, Twoface Detective Comics'in 66. sayısında (Ağustos 1942) okurların karşısına uyarlanır. Harvey Kent olarak başlayan yaşamı daha sonra "Clark Kent"le karışmasın diye Harvey Dent olarak da değişir. (alıntı: Mahkemede Şiddet ve TWOFACE)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder