12 Temmuz 2017 Çarşamba

Kontrollü Tehdit ve Silik Adamın Yargılanması: Yellowjacket

Kimse farkında olmasa da silik ve ruhsal hastalığı olan bir adamın kahramanlığa soyunmasının sorgulanması gerektiğinin altını çizen bir çizgi roman örneğidir Avengers dizisinin 213. sayısı. Asıl adı Hank Pym olan Yellowjacket bu hikâyenin başkahramanıdır. Veya baş düzenbazı… 
Hank Pym Kimdir?

Eminim bu soruya yanıt vermek isteyen okurların tamamı yanılırdı. Daha doğrusu farklı yaş ve tarihte karakteri okumuş olup farklı bilgiler veren herkes haklı da olurdu çünkü Hank Pym ha bire kılık, güç ve isim değiştirmiş biridir.

1962 yılında ortaya çıktığı Tales to Astonish dizisi 27. sayısında Hank Pym olarak okurla tanışan karakter tarihler 1962 yılını gösterdiğinde aynı dizinin 35. sayısında Ant Man olarak sunulmuş. Normal bir biyokimyacı olarak başlayan kariyerinde, Pym karıncalarla iletişim kuran ve onlarla aynı boya inen birine dönüşmüştür. Derken yine aynı serinin 1963 yılı 49. Sayısında devleşen bir adam olarak çıkmış ortaya: Giant Man. Peki, orada kalmış mı? Hayır! 1966 yılı Avengers grubu 28. sayısında boyu aynı kalsa da adı Goliath olmuş. İki sene sonraysa Avengers’in 59. sayısında eşekarısı Yellowjacket adıyla gezinmiş ortalıkta. 2009 yılında yaban arısı Wasp, 2015 yılındaysa Ultron…

Anlayacağınız kimlik konusunda hayli sıkıntılı bir dehadır Hank Pym. Avengers gibi muhteşem bir ekibin yeri gelir en güçlü elemanı olduğu kadar günü gelir en zayıf halkası olur. Hatta ara ara grubun başına da geçer bu dengesiz halleriyle.

Dengesizlik ve Yarattığı Düşman

Hank Pym tıpkı kendisine benzeyen bir dost yaratma çabasına girişerek “benim gibi kafası olandan zarar gelmez” şiarıyla yola çıkarak Ultron adlı robotu yaratır. Sonra da onu insanların içine salar. İlk zamanlar (Avengers 54. sayı, 1968) ismi olmayan robot ancak ikinci sayıda adına kavuşacaktır. Bu da hafızamıza kazınan bir isim olacaktır çünkü Ultron hem kendini çoğaltacak, hem insanların kurduğu her sisteme sızacak, hem de yeri gelecek farklı ülkelerde merkezler açarak yaratıcılarını yok etmeye çalışacaktır.

Ve bunların hemen her sebebi de Hank Pym’in dengesiz beyni olacaktır. Zira Ultron yaratığının yapay beyninde Hank’ın beyin hücreleri mevcuttur. Ultron kendi kendine kötü olmaz. Beyni onu yaratıp insanların arasına salanla aynı çalışmaktadır sadece. Olay budur.
Ultron, insanlar dünyasını analiz eder, her zaafını görür, kötü adamları toplar ve Avengers grubuna saldırıya geçer. Bu saldırılar da hiç bitmez. Ta ki Frankenstein canavarı misali bir mücadele sonucu yaratıcısıyla bütünleşene kadar. Gerekli Şeyler Yayıncılık’ın dilimize kazandırdığı “Rage of Ultron” macerasında bunu okuyabilirsiniz.

Ama konumuz bu değil… Konumuz zihni dengesizlik ve kimin zarar gördüğüne bakmadan kontrollü tehditle kahramanlık gösterisi yapılması…!

Kimlik Karmaşası Ve…

Şu kontrollü tehdidi az sonra alırız ele, biz önce bir şu kimlik kargaşasına bakalım istiyorum.
Hank Pym önce bilim adamı kimliğiyle ön plana çıkıyor. Daha sonra kimi dizilerde kostümlerden uzak kaldığında yine kendi olarak çıkıyor okurların karşısına. Buraya kadar bir sorun yok bence. Hatta Avengers’in 2001 yıllığında gerçekleşen bir bilinçaltı savaşında alt benlikleriyle barışarak bütünleşmesiyle bu zihinsel dengesizlik bitecek gibi görünmüştü bana ama eşine tokat atması, gittikçe artan şiddet eğilimleriyle yalnızlığa itilişi yıllık öncesinde de sonrasında da onun bitişine neden oldu. Ne dostları ne de eşi yanında olmadı zamanı geldiğinde. 
Ancak güçlerindeki dengesizliğe bakarsak zihnindeki dengesizliği de anlamak mümkün olabilir. Düşünsenize, öncelikle bir insan... Sonra minnak bir karınca, ardından dev, ardından daha da dev, sonra yine minik bir arı, devamında daha da küçük bir arı ve en sonunda da yarattığın kötülüğün bizzat kendisi oluyor… Hem kendini hakir gör, hem önemsenmeyen bir böcük ol, hem arada devleşerek millete tepeden bak, yetmedi insanların içine kötü bir yaratık programla sok, ardından da o yaratıkla bütünleş ve kötülüğün kendisi ol…
Kimin kafası, zihni bulanmaz, kimin beyni karışmaz, kim bunalım yaşamaz, kim sapıtmaz ki bu durumda? Muhtemelen “bu süreci yaşamadan önce beyninde sorun olmayan biri” diyeceksiniz ya o ayrı…

Kontrollü Tehdit ve Başkalarının Başarısına Sığınarak Ucuz Kahramanlık Taslamak
Avengers’in 213. Sayısının hemen öncesiyle başlamamız gerekiyor bu konu için. Hank bu sayıdan öncesinde kimseye haber vermeden bir buhran geçirerek ani bir karar almış ve devleşmenin tersini yaparak minikleşerek Yellowjacket rolüne bürünmüştür. Bu son derece kendini beğenmiş ve kibirli olan karakter Hank’ın şizofrenisini en iyi yansıtmaktadır. Ancak kimse onun bu halinin farkına varmaz. Derken olaylar tersine döner ve Ultron yaratıcısın beynini yıkayarak ona emirler vermeye başlar. Bu da kalan son akıl sağlığı kırıntılarını zedeler.

Bir devleşen, bir karıncaya dönüşen Pym gün gelir bu süreçte tekrar Yellowjacket kimliğine döner. Dostlarının aklının nasıl karıştığını siz düşünün. Her tür mücadele için tatbikat yapan grup “şimdi dev bir yumruk bu işi çözer” diye beklerken ortaya minicik bir tip çıkarak bütün stratejileri bozuveriyor…

Ama neyse ki bunun üstesinden geliniyor, duruma alışılıyor falan ama yine de bazı soru işaretleri oluşuyor Avengers üyelerinde. Yellowjacket bu gelişmelerin ışığında bir plan yapmaya karar veriyor. Kendisini kahraman olarak gösterecek bir plan.

Üç günlük uykusuzluğun ardından Hank Pym (Yellowjacket) yeni bir robot tasarlamıştır 213. sayıda. Bu robot saldırgandır ve son derece de güçlüdür. Ancak ve ancak Yellowjacket’in kullanacağı bir ışınla durdurulabilir. 
Son zamanlardaki dengesizliği hakkında yapılan bir toplantı olur. Grup üyeleri az olumsuzdur Yellowjacket’a karşı. Buna bir de bir başka kahraman olan eşi WASP’ın morarmış gözü eklenince kahramanlar tepki gösterirler. Eleştiriye tahammülü olmayan, özeleştiri yapmaktan da uzak kibirli kişiliği ve dengesiz beyniyle Yellowjacket üstün güçleri olan robotu dostlarının üzerine salar. Dostları Avengers üyeleri robotu durdurmak üzere harekete geçerler. Ve fakat durduramazlar. Böylece bütün bu mücadele boyunca saklanmış olan Yellowjacket kontrollü tehdidi durdurmak üzere ortaya çıkıverir. Ama planı tutmaz. Işın işe yaramaz. Ta ki eşi WASP kendi ışınını kullanana kadar…


Bu olayın sonucunda bütün bu saçma kontrollü tehdit kurgusu ortaya çıkar. Zihni bulanık kişiye sabrın sonuna gelinir ve bir yargılama gerçekleşir. Avengers grubu üyeleri toplantı yaparak nasıl bir karar almaları konusunda istişarede bulunurlar. Ve elbette son sözü savunma makamına verirler. Karışık zihnine ve şiddete eğilimli kişiliğine uyan bir kibarlıkla Yellowjacket abuk ötesi bir konuşma yaparak ekipten ayrılır..


Böylece kontrollü tehdit ve ucuz kahramanlık konusu bir yargılanmayla sonuçlanır. Yıllar sonra da zaten Hank Pym yaratıp ortaya saldığı bir başka yaratıkla bütünleşerek salt kötülükten oluşan kişiliğine bürünerek dünyadan uzaklaşır… Ne zaman döneceği şimdilik meçhuldür. Dilerim dönmez…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder